Vad ska jag göra med hunden när jag jobbar?

16.04.2020

Jag skulle våga säga att den absolut vanligaste frågan som dyker upp innan vi skaffar hund är vad vi ska göra med hunden när vi jobbar. Och det finns en mängd olika alternativ. Mobilt hunddagis, vanligt hunddagis, hundrastare, dagmatte, springa hem på lunchen eller så tillhör du kanske dom lyckliga som kan ha med hunden på jobbet?

Dom rekommendationer som finns är att hunden ska vara hemma max 6 timmar själv, och för vissa hundar fungerar det bra medan det för andra är alldeles för lång tid att vara hemma själva. En annan viktig aspekt är att även om hunden klarar av att vara själv, vill du att hunden ska ligga hemma själv större delen av dagen och bara komma ut på kortare kissrundor?

Ett sätt att lösa problemet är hunddagis, hunden får då sällskap under dagen av både andra hundar och människor, får komma ut på promenader och ofta finns det även möjlighet till annan aktivering. Men innebär det att ett hunddagis är bästa lösningen? Många hundar har svårt att slappna av och komma till ro när det är ständig aktivitet runt dom, och vissa hundar klarar av dessa störningar utan problem.

Jag själv förespråkar mobilt hunddagis då jag tycker det är den bästa lösningen när det kommer till att kombinera aktivering med vila och utan alltför mycket ensamtid för hunden, samtidigt som husse och matte slipper tänka på hämtning och lämning. Men inte heller detta alternativ passar alla hundar. De bygger på att hunden faktiskt klarar av att vara hemma själv några timmar, är okej med att åka bil, fungerar bra i flock och orkar vara aktiv.

Med detta sagt upplever jag att det inte finns en optimal lösning för alla hundar, däremot finns det självklart optimala lösningar för individer! Jag tror att detta är viktigt att ha i åtanke när du skaffar valp eller omplacering, att även om du har en plan så ska den fungera i verkligheten också. 

Jag tror att det är viktigare att känna att du är beredd att hitta lösningar och tänka om, än att ha en 100% lösning på pappret, innan du skaffar hund. Sen är det självklart bra att undersöka olika alternativ och lösningar så du har en tanke om hur det ska fungera i verkligheten.